Reklama
 
Blog | Michaela Mlíčková Jelínková

Záchrana strašnického parku: boj pokračuje

Přiznám se bez mučení: spolčování v organizacích se mi vždy příčilo, takže funkce předsedkyně třídy na základní škole a nyní společenství vlastníků bytových jednotek představovaly maximum, kterého byla má individualistická povaha schopna. Proto mě mé současné rozpoložení vlastně překvapuje. Za tři týdny svatba, a mně se hlavou honí pouze myšlenky na výrobu transparentu, postupy při změně územního plánu, kdo je nepřítel a kdo naopak potenciální spojenec a vůbec samé neromantické úvahy. Radní z Prahy 10 mi prostě dočasně přehodili priority. Ještěže je můj budoucí muž tak tolerantní.     

Když jsme se včera potkaly se zdejší bloggerkou Angelou Rogner na protestní akci za zachování strašnického parku, bylo to další z překvapení, která k mé současné občanské mobilizaci tak nějak patří. Nutno říci, že tentokráte šlo o překvapení milé. Angela a její muž Roman, který je zastupitelem na Praze 10, spolu se senátorem Jaromírem Štětinou přišli podpořit strašnické na hromadné fotografii pod BILLYM, věnované starostovi Prahy 10 V. Lipovskému.

 

spolecna.jpg

„Parkům sluší stromy, ne ploty“ 

Reklama

Na vysvětlenou: BILLY – vzrostlý, nyní kvetoucí topol v blízkosti strašnického supermarketu BILLA – je největším stromem v parku, jenž má během léta padnout za oběť megalomanským plánům radnice Prahy 10 na výstavbu oploceného sportoviště za 77 miliónů, které z místních nikdo nechce a které radnice hodlá za 1 Kč ročně pronajímat firmě Hamr Sport. Hesla jako „Parkům sluší stromy, ne ploty“, „Chceme hrdličky v parku, ne na radnici“ (vysvětlení zde) či „Chceme lípy, ne Lipovského“ sice nejsou vždy na společných fotografiích zřetelné, jasně ale vypovídají o nespokojenosti místních s chováním jejich radních, kteří v poslední době plnili stránky novin především v souvislosti s „oslavou volebního vítězství“ ve Žlutých lázních.  

Od mého předchozího blogpostu k tématu jsem kromě 300 emailů ve své „parkové“ gmail-schránce získala spoustu nových zážitků takříkajíc z první ruky, ke kterým bych se jinak ve svém normálním životě těžko dopracovávala. Solidarita lidí zcela nezištně zapálených pro stejnou věc, obtíže právě zrozeného občanského sdružení, ničivá síla lhostejnosti či palčivý nedostatek financí i času lidí z občanských sdružení jsou jen krátkým výčtem, ve kterém bych mohla dlouho pokračovat.

Abychom zvýšili šance na záchranu parku, pro kterou se formou petice vyslovilo již 1700 lidí a téměř 2800 na Facebooku, spojili jsme se s ostatními sdruženími, která též bojují s radnicí Prahy 10.  V úterý 8. června od 12h tudíž proběhne společná demonstrace před radnicí Prahy 10, následovaná od 13h účastí na veřejném jednání zastupitelstva.

Držte nám palce, a pokud máte jen trochu možnost, přijďte i vy, nebo alespoň řekněte o akci vašim známým.

Příště může jít o váš park.


AKTUALIZACE k 9.6. 

Zastupitelé MČ Praha 10 v čele s Radou na svém včerejším veřejném zasedání zazdili hned nadvakrát pokusy nastolit debatu o přeměně parku na sportoviště. Jednak odmítli požadavek o.s. Útulné Strašnice o zařazení bodu „projednání petice pro zachování zelených ploch v Parku Strašnická“ na program jednání, a jednak nepodpořili usnesení navržené zastupitelem Romanem Rognerem (SZ). Ten navrhnul okamžité pozastavení projektu přeměny parku na komerční sportoviště a  zahájení debaty s občany. Zajímavým jevem bylo, že mnozí zastupitelé nehlasovali proti, ale zdrželi se hlasování, a to včetně starosty Lipovského, který minulý týden písemně potvrdil našemu sdružení, že bod „petice“ navrhne k projednání. Naše předsedkyně I. Mádrová i přes odpor zastupitelů pak v rámci diskuse tlumočila postoje Útulných Strašnic i vůli najít společné řešení. Předložila rovněž alternativní plán na revitalizaci parku.

V zasedacím sále bylo velmi živo a pravděpodobně nejvíce nabito v jeho dlouhé historii. Několik desítek lidí z různých občanských sdružení, kteří předtím hodinu demonstrovali před radnicí, průběžně velmi zřetelně vyjadřovali svůj názor na zastupitele a otevřeně komentovali i jejich jednotlivá hlasování. Protáhlé obličeje radních  naznačovaly jisté rozladění z nastalé situace. Místostarosta Zoufalík  zariskoval, když se pokusil o vtip, a jeho pokus mu nevyšel. Po vystoupení senátora Jaromíra Štětiny, který požadoval mj. řádné projednání projektu přeměny parku s občany, se ho p. Zoufalík zeptal, zda je tam za SZ či TOP09 (senátor přešel k TOP09). Sál mu odpověděl skandováním: „Za lidi!“

I přesto, že se nakonec bohužel nedostavila ani jedna z televizí, bylo mediální pokrytí slušné.

Závěr: zajímavá a užitečná lekce a – jedeme dál.

Výstupy v médiích:
http://www.e15.cz/domaci/politika/protest-proti-ruseni-parku-prerostl-v-kritiku-ods 
http://www.rozhlas.cz/regina/denik/_zprava/744020
http://www.regiony24.cz/11-88628-odpurci-prestavby-strasnickeho-parku-v-praze-vysli-do-ulic
http://www.facebook.com/note.php?note_id=127722213914843&id=111599712199434&ref=mf
http://www3.halonoviny.cz/articles/view/202987
http://www.lidovky.cz/lide-prijdou-o-park-starosta-si-tam-pry-pred-volbami-stavi-pomnik-pyc-
/ln_domov.asp?c=A100607_142646_ln_domov_mk

 Dále viz články v MfD (příloha Střední Čechy) a Právu.

Online petice: www.strasnice.eu
Písemné podpisy petice: trafika u strašnického supermarketu BILLA
Stránky sdružení Útulné Strašnice: www.utulnestrasnice.webnode.cz

Sdělení podle čl. 4 Kodexu bloggera: Autorka článku zde informuje o aktivitách společnosti, v jejíž činnosti je přímo nebo nepřímo zainteresován.

—-

 
ploty.jpg
 (5.6.2010)

Protest proti plotům 

 

gutovka_z_vysky.JPG

Stávající sport areál Gutovka opanoval výhled z mnoha bytů a ruch z něj ne vždy potěší. Nyní se má Gutovka zhruba trojnásobit…

 

PICT0054.JPG

…na úkor tohoto parku (foto cca poloviny parku)

 

tenis.JPG

Seznamte se: budoucí tenisové kurty

 

minigolf.JPG

Seznamte se: budoucí minigolf,
aneb ploty kam se podíváš ohradily dříve volnou zeleň, která má brzy zmizet

 

zamecek.JPG

 Půjdeš i ty z kola ven…? –
Radnice dělá drahoty s informováním, které stromy mají být pokáceny.