Reklama
 
Blog | Michaela Mlíčková Jelínková

V podstatě dobré zprávy ze Strašnic

Ještě před pár týdny to měl stoletý topol BILLY v pražských Strašnicích nahnuté, a to doslova: vše nasvědčovalo tomu, že letošní léto bude jeho posledním, neboť radnice Prahy 10 si usmyslela, že uvolní místo nohejbalovým tribunám a kurtům, jak jsem o tom ostatně psala ve svých předchozích blogpostech 1, 2. A spolu s ním půjdou k zemi další desítky stromů. Teď už víme, že to tak nebude. Radnice ustoupila od nejkontroverznější části svého nápadu na zastavění Strašnického parku sportovišti. Na otevření šampaňského je ale ještě trochu brzy.

Nicméně už sám fakt, že se tuto středu uskutečnilo jednání mezi naším sdružením Útulné Strašnice, které za záchranu parku bojuje od dubna, a vedením radnice Prahy 10 v čele se starostou V. Lipovským, lze považovat –  tedy alespoň v podmínkách Prahy 10 – za úspěch. Po měsících naléhání nám starosta V. Lipovský a místostarosta B. Zoufalík konečně ukázali přepracovanou verzi projektu na „revitalizaci“ parku, ze kterého pod naším tlakem „zmizela“ řekněme ta horší polovina, tzn. volejbalové, nohejbalové a tenisové kurty se čtyřmetrovými ploty, tribunami a zahradní restaurací se zázemím. Kvůli nim již bylo vydáno povolení na pokácení zhruba desítky zdravých, vzrostlých stromů, přičemž bezpočet dalších s obvodem kmene menším než 80 cm mělo padnout bez povolení uprostřed vegetačního období.  Kácet se ale nebude. Zatím.

Druhá část projektu, tzn. osmnáctijamkový minigolf, nicméně žije dál a dokonce kvůli tomu v parku již budují přeložku stávající pěší cesty. Když v této souvislosti kromě stovek metrů kubických keřů dělníci před dvěma týdny zlikvidovali i ptačí hnízda s nevidomými holátky, z nichž některá bohužel nepřežila, klesly naše vztahy s radnicí pod bod mrazu.

Tento týden nás ovšem vedení radnice ujistilo, že po této epizodě bude veškeré další přesazování a případné kácení probíhat pod dozorem ředitele odboru životního prostředí MČ P10. Chceme tomu věřit. Stejně tak ale bude důležité, zda radnice zohlední připomínky, které jsme jí k projektu minigolfu dnes zaslali. Další osud zbývajícího území Strašnického parku zůstává otevřenou otázkou. Naše sdružení proto plánuje uspořádat před volbami ve spolupráci s koalicí o.s. Trojmezí veřejnou debatu se zástupci různých politických stran, kde by se měli jasně vyslovit ohledně jejich úmyslů s parkem.

Reklama

Kauza Strašnického parku ale nebyla od počátku pouze příběhem ohrožení zeleně ve velkoměstě. Způsob, jakým byly vynakládány finanční prostředky a zadávány veřejné zakázky na projekt a realizaci záměru radnice, budil mnoho otazníků. Jistě není na škodu, že se v tuto chvíli případem zabývá antimonopolní úřad…

Ať tak či onak, jisté je, že investovaná energie přinesla již nyní konkrétní plody. Je to zpráva všem těm, kteří možná váhají, zda stojí za to zmobilizovat síly na záchranu zeleně v jejich okolí. Jsem přesvědčena, že efekt není jen v  záchraně konkrétního stromu, louky či parku tady a teď. Čím více takových případů soustředěného občanského odporu bude, tím spíše si zastupitelé příště rozmyslí pouštět se do podobných akcí. Občanská sdružení ale vždy budou tahat za kratší konec provazu; je tedy velice důležité získat pozornost médií.  Pokud vás strašnický příběh zajímá, dívejte se na Reportéry ČT, kde by se měl v průběhu srpna objevit.

P.S. Poděkování patří SZ, zejména R. Rognerovi, za podporu na jednání zastupitelstva P10 a magistrátu a praktické získávání informací a dokumentů; TOP 09, zejména senátoru J. Štětinovi, který aktivně vystupoval na podporu záchrany parku, dále hnutí Desítka pro domácí a Občané za svá práva, jejichž členové nám pomohli s organizací protestních akcí. Neméně přínosná a pro vzpruhu ducha klíčová byla spolupráce s ostatními občanskými sdruženími, zejména koalice o.s. Trojmezí a Strašnice-Vinohrady, a mnoha dalšími lidmi.

Související: 

http://www.ct24.cz/regionalni/97841-obcane-prahy-10-uspeli-uhajili-park-pred-napady-radnice/

http://www.novinky.cz/bydleni/reality-a-finance/207778-misto-kurtu-budou-v-prazskych-strasnicich-pikniky.html

http://zpravy.idnes.cz/obyvatele-prazskych-strasnic-uhajili-park-kurty-se-stavet-nebudou-1fw-/domaci.asp?c=A100802_1426382_praha-zpravy_sfo