Reklama
 
Blog | Michaela Mlíčková Jelínková

Konec zeleně ve Strašnicích?

Zeleň je ve městě vždy v ohrožení a ve čtvrtích s dobrým zázemím veřejné dopravy to platí dvojnásob. I proto jsem si desetiminutovou cestu parkem od metra Strašnická - ve své rodné pražské čtvrti - vždy patřičně užívala. Royal Gardens to sice nebyly - park od svého založení před dvaceti pěti lety místy trochu sešel - ale rozlehlé trávníky, vzrostlé stromy s ptačími hnízdy, zaječí rodinky a v této době i rozkvétající šeříky měly své kouzlo. A právě tato několikahektarová strašnická oáza zeleně začala být před pár týdny fakticky likvidována ve velkém stylu – zdejší radní nejsou žádní troškaři. Místní obyvatelé bojují ze všech sil.

Kácení a mýcení: na obecním i soukromém

Na konci března zaplavili park dělníci s kvílejícími motorovými pilami a oholili a oplotili část zeleně. Na zahradě bývalé tzv. Bečvářovy vily v bezprostřední blízkosti stanice metra Strašnická (nyní soukromý pozemek) dokonce padla zhruba desítka zdravých, až staletých stromů, které tvořily přirozenou kyslíkovou oázu a protihlukovou ochranu čtvrti.

Konsternovaní místní se obrátili na radnici s žádostí o vysvětlení. Dozvěděli se, že radnice pro ně přichystala „etapovitou obnovu parkových ploch“. Což o to, parku v první fázi pročištění docela slušelo, nebýt toho, že zmatení ptáci s nářkem hledali svá ztracená útočiště. Ve vzduchu ale zůstávala především otázka, kam se vejdou další avízované projekty: dvě minigolfová hřiště (adventure golf, miniatur golf), čtyři tenisové kurty, nohejbalová, badmintonová a volejbalová hřiště s tribunami a „zahradní“ restaurace, z níž polovinu by ovšem měly tvořit sauny a sprchy ke kurtům. Bylo jasné, že kácet se bude dál. Na protest proti postupu radnice vzápětí rezignoval radní za Zelené Roman Rogner, který informaci o projektu dostal těsně před tím, než měl být projekt schválen.

Reklama

Dar z nebes, ovšem za peníze obdarovaného

Po vlně nevole ze strany občanů si radnice nasypala popel na hlavu za špatnou komunikaci a prostřednictvím své tiskoviny vyšla na světlo boží s dalekosáhlými plány. Do podzimu (přeloženo: „do voleb“, tj. pravděpodobně i změny poměru sil na radnici) plánuje na místě stávajícího parku postavit z veřejných peněz výše zmíněná sportoviště v ceně zhruba 50 miliónů. 27 miliónů přitom již investovala do koupě pozemku. To vše v době, kdy se každá firma, každý úřad snaží šetřit, kde může. Praha 10 naopak spěchá s proinvestováním desítek miliónů, jako kdyby hořelo. Ono vždycky jde o to, co, kde a komu hoří…

Radnice stále trvá na schizofrenickém postoji, že veškeré současné úpravy jsou rekultivací zeleně a zároveň rozšíření stávajícího multisportovního areálu Gutovka, který se nachází u hranice parku na pozemku místní základní školy. Radní v čele se starostou Vladimírem Lipovským (ODS) prezentují nový projekt jako „dárek občanům“, za který by jim měli patrně líbat nohy, ale již ignorují, že projekt z místních nikdo nechce. A to i přesto, že – jak uvádí radnice – se například budou moci zdarma (!) procházet po minigolfových hřištích (užití bude samozřejmě zpoplatněno) a zde posedávat na lavičkách. Celý areál bude pochopitelně oplocen, narozdíl od současného volného prostranství, a přístup do něj bude pouze dvěma hlavními vchody – samozřejmě bez psů.

Představte si tu idylu: kolem pokladen vkráčíte do prostoru kouzelných umělých trávníků “s kultivovanou parkovou úpravou se zenovou štěrkovou říčkou, přes kterou povedou dva mostky a vyhlídkový altán“, jak praví propagační tiskovina. Nádhera! Prostor vyplní ťukání minigolfových míčků a občasné výkřiky dětí a rodičů, které bude podbarvovat monotónní rytmus tenisových úderů z poněkud vzdálenějších kurtů a spontánní pokřik fanoušků nohejbalového zápasu. Vy, na nové lavičce vedle nově vysazené metr a půl vysoké břízky jako zenový mistr vedle své říčky ignorujete dění kolem vás, pozorujete modrou oblohu a oddáváte se relaxaci…Absurdnější kulisy pro oddych si lze jen těžko představit – a navíc: hráči budou pochopitelně vadit nehrajícím a naopak.

Radnice přitom zcela ignoruje fakt, že i dle průzkumů v rámci jejího vlastního projektu Společně měníme Prahu 10 existuje zcela mizivá společenská poptávka po podobném projektu, a to zejména proto, že stávající open-air areál Gutovka denně navštíví v průměru 2000 lidí z celé Prahy. Tím se ostatně chlubí i starosta na předvolebních plakátech. Ano, freestylová Gutovka, která mimochodem vznikala v průběhu posledních deseti let, je báječný projekt: děti a mladí se na skateparkovém hřišti (největší v republice), bruslištích, lezeckých stěnách a dalších (většinou placených) atrakcích mohou vyřádit dosytosti, případně svlažit hrdlo v místní restauraci. Faktem ale zůstává, že Gutovka do Strašnic přinesla zvýšený ruch, množství aut, prašnost i hluk: nejrůznější závody i veřejné a soukromé akce s hudebním programem jsou pochopitelně pravidelnou součástí dění na hřišti. Není těžké si představit, co by se stalo, pokud by se sportoviště rozrostlo do téměř trojnásobných rozměrů. Navíc v nejbližším okolí je přinejmenším pět lokalit s tenisovými kurty, které zdaleka nejsou plně využívány; stadión Slávie je vzdálen dvě zastávky tramvaje. 

Argumentace radnice

První dva argumenty radnice pro nový areál jsou takříkajíc ze života. Jednak se v parku údajně zdržovaly tzv. nepřizpůsobivé osoby, rozuměj bezdomovci. Já jsem sice jaktěživ žádného neviděla, ale budiž. Druhým argumentem jsou neukáznění majitelé psů, resp. psí exkrementy. Pokud to radnice skutečně myslí vážně – vše nasvědčuje, že tomu tak skutečně je – zaslouží si podle mě nominaci na vítězství v soutěži Nespineser 2010, neboli jak se co nejnákladněji zbavit bezdomovců a psích bobků. Mám neurčité tušení, že by možná vyšlo poněkud levněji poslat občas do parku strážníka (jaktěživ ho zde nikdo neviděl) a umístit sem dva tři koše na psí exkrementy, aby je majitelů psů nemuseli nosit po kapsách.

Montypythonovský půvab nepostrádá ani třetí, tzv. ekonomický argument. „Cílem je udržet veřejný a bezplatný vstup do Gutovky a řady bezplatných atrakcí a možností vyžití pro děti,“ říká místostarosta Zoufalík.  Stávající areál Gutovka je nerentabilní a potřebuje vzpruhu (provozovatel, společnost Taiko, se ho momentálně zbavuje). Otázkou je, jak Gutovce může pomoci projekt s počáteční investicí 77 miliónů, který si tedy bude především muset nejdřív vydělat sám na sebe. Praha 10 ale zároveň potvrdila, že město areál spravovat nemůže a nechce, chystá se ho tedy pronajímat. Za kolik? Celou 1Kč!! – Bohužel, pokud jste si dělali zálusk na báječný byznys, budete zklamáni. Radnice si již vybrala: areál bude spravovat společně s Gutovkou firma Hamr Sport.

Příliš mnoho otazníků

Pozemek parku nedávno zakoupila Městská část Praha 10 od Dopravního podniku za 27 mil. Kč. V územním plánu je přitom dané území vedeno jako parky/zeleň, tedy zóna, kde je stavět možné pouze ve výjimečném režimu.

O souhlas s umístěním stavby – pro tuto chvíli ochranného oplocení živého plotu a zeleně – požádala MČ svůj příslušný odbor 25.března. V ten samý den byl souhlas udělen a rovněž v ten den se začalo s pracemi na oplocení a s likvidací zeleně. Obdivuhodná je též rychlost, s jakou se při “etapovité obnově zeleně” postupuje: během zhruba čtyř dnů byla zlikvidována významná část porostu v parku. Přitom teprve 31.března byl dán příkaz k zadání zpracování projektové dokumentace. Stavební povolení je v současné době vydáno jako „oplocení za účelem ochrany zeleně“. Dotaz, zaslaný odboru životního prostředí, jakým způsobem budou tyto ploty chránit zeleň, zůstal dodnes nezodpovězen, zato zeleň zmizela. Pro ilustraci: jen oplocení parku zatím stálo téměř milión korun a ploty ani nestojí tam, kde to projekt předpokládá.

Projekt, kterých v hrubých obrysech dodatečně zveřejnila radnice ve třetím dubnovém týdnu, přitom vykazuje celou řadu nesrovnalostí. Například plánované umístění nového dětského dopravního hřiště na svažitý terén odporuje zdravému rozumu. Současné umístění hřiště na rovinu je mnohem logičtější, přesto by podle původního záměru radnice mělo ustoupit tenisovým a nohejbalovým kurtům.

V neposlední řadě soukromý pozemek, kde se kácely staleté stromy, nedávno od MČ P10 získal soukromý investor, který zde zřejmě hodlá stavět. Zda obytné domy, či hotel se teprve ukáže, stejně tak jako zda se stavba udrží na povrchu, neboť v bezprostřední blízkosti pozemku vede tunel metra. Minigolf se tedy možná bude hodit.

O nás nikoli bez nás

Z úvodního šoku se vzpamatovali obyvatelé Strašnic velmi rychle: formou online i písemné petice začali shromažďovat podpisy, kterých mají v tuto chvíli téměř tři a půl tisíce: na Facebooku podepsalo petici přes 2200 lidí a její písemnou podobu více než 1000 (podpisové archy jsou k mání v trafice u strašnického supermarketu BILLA). Několik desítek negativních ohlasů „visí“ také na oficiálním webu radnice (ukázka zde a zde).

Vzniklo občanské sdružení Útulné Strašnice, které se stalo účastníkem správního řízení, takže jej radnice bude muset informovat o veškerých dalších krocích. Na Den Země, kdy starosta V.Lipovský alibisticky vysázel pár stromků na hřišti Gutovka, zorganizovalo sdružení na témže místě protestní akci. Tu podpořil i senátor Štětina, který petici za zachování  parku podepsal již dříve.

V pátek 30.4. pak proběhlo první jednání mezi radními a občanským sdružením.  Starosta Lipovský  sice vyjádřil ochotu jednat o dalších podrobnostech projektu, zároveň ale odmítl přizvat zástupce o.s. k jednání o úpravách s architektem. Shodou okolností právě v době, kdy probíhalo na radnici jednání, byly  v parku firmou Augias zlikvidovány další šeříkové porosty, přestože odbor životního prostředí MČ P10 již dříve připustil, že v období, kdy vše kvete, by k takovéto činnosti docházet vůbec nemělo. Na písemný dotaz po důvodu dalšího kácení vzrostlých keřů uvedl ředitel odboru následující: „Řez šeříků byl prováděn (práce byly již z naší strany zastaveny) v důsledku opravy objektu Policie ČR – statické zajištění budovy. Dle informaci stavebníka není momentálně potřeba dalších zásahů. Zároveň ale bude vše záviset na stavu budovy po úplném prověření technického stavu. Případné další zásahy by nám měl stavebník dopředu nahlásit a projednat.“

 To vše nevěští nic dobrého. Strašničtí se ale nevzdávají. Pokud byste jim chtěli pomoci v jejich boji, připojte svůj podpis na online petici a/či předejte tuto informaci vašim přátelům a známým. Budeme rádi i za Vaše praktické rady a případné sdílení zkušeností.

 

Facebook

Stránky sdružení Útulné Strašnice

Fotogalerie 

 Sdělení podle čl. 4 Kodexu bloggera: Autorka článku zde informuje o aktivitách společnosti, v jejíž činnosti je přímo nebo nepřímo zainteresován.